Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft in het EU-parlement in Brussel ‘I am sorry’ gezegd voor het misbruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers in de EU.
De Amerikaanse topman deed dat tijdens een bijeenkomst met de fractieleiders en parlementsvoorzitter Antonio Tajani.
Zuckerberg zei dat Facebook onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen. Hij wees erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen omdat er wereldwijd de komende achttien maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden, waaronder in de VS en de EU.
Bij het schandaal met Cambridge Analytici, dat de profielen van miljoenen gebruikers in handen kreeg, zijn privégegevens gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.
“In 2016 waren we te langzaam om Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te ontdekken”, zei hij. Facebook is daar volgens hem nu wel op voorbereid. Bij meerdere verkiezingen in Europa, waaronder in Duitsland, is actie ondernomen. Zo zijn veel nepaccounts verwijderd die desinformatie verspreidden.
Zuckerberg zei dat Facebook bij verkiezingen een belangrijke rol speelt, waardoor de opkomstcijfer soms hoger werd. Het bedrijf zal nieuwe tools rond verkiezingen blijven ontwikkelen. Verder wordt adverteren op Facebook veel transparanter, beloofde de Amerikaan.
De Facebook-oprichter kondigde een verdubbeling aan naar meer dan 20.000 medewerkers om de veiligheid te vergroten. "Dat zal de winst aanzienlijk beïnvloeden", zei hij. Hij gaf wel aan dat het tijd kost om alle veranderingen door te voeren. Apps zoals Cambridge Analytica heeft gebruikt, worden grondig onderzocht en in de ban gedaan. Van de duizenden apps die zijn onderzocht is dat inmiddels met tweehonderd apps gebeurd.
'Ingestudeerde beloftes'
Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Zuckerberg. Veel van zijn antwoorden waren inhoudsloos, zei de rapporteur voor databescherming Philippe Lamberts.
Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met "ingestudeerde beloftes’’, maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. "Een simpel 'sorry' is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws." Zij noemde de Amerikaan een "een echte wolf in schaapskleren".
Lambert Van Nistelrooij (CDA) hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. "Anders zouden we het nakijken hebben."
De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de "brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. "Dat is een publieke taak.''
Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. "We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''
Volgens Sophie in ‘t Veld (D66) heeft Zuckerberg "het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet.”